Εξομολογήσεις μιας «Rebounder»

19 Ιολ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

 Η  Μαρία μας μιλά εκ βαθέων για το προσωπικό της “rebounding» και τις επαγγελματικές της επιλογές και στη συνέχεια μας μεταφέρει γλαφυρά την προσωπική της εμπειρία σχετικά με τη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας στον ΚΑΝΑΔΑ που αποτελεί χρήσιμο οδηγό για κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Έζησα πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας, σπούδασα, εργάστηκα, αγόρασα το πρώτο μου σπίτι και ενώ εργαζόμουν ως Λέκτορας σε Πανεπιστήμιο, το 2004 πήρα την ηρωική απόφαση να επαναπατριστώ. Κυρίως για λόγους συναισθηματικούς και θεωρώντας ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να προσφέρω στην πατρίδα μου. Τι ρομαντική σκέψη, συμφωνείτε???

Όταν ξύπνησα εκείνο το πρωινό της Τετάρτης, όλα προμήνυαν πως θα ήταν μία μέρα όπως όλες οι άλλες. Μία «ευχάριστη» μέρα στο γραφείο. Δεν μπορούσα να ξέρω ότι θα ξεκινούσε για εμένα ένα νέο «ταξίδι» μια περιπέτεια!

Μετά από αρκετή ώρα δουλειάς στο γραφείο, σκέφτηκα να κάνω ένα διάλειμμα, διαβάζοντας τις ειδήσεις της ημέρας. Έπεσα λοιπόν πάνω σε ένα banner που διαφήμιζε «Immigrate to Manitoba in Canada». Τα τελευταία 2 χρόνια αισθανόμουν ότι η δουλειά μου δεν με ικανοποιούσε πια. Μετά δυσκολίας σηκωνόμουν το πρωί για να πάω στο γραφείο. Συναίσθημα φαντάζομαι που κατακλύζει πολλούς. Έτσι λοιπόν, είπα στον εαυτό μου «Γιατί όχι? Έχεις να χάσεις κάτι?»

Μπήκα στη σχετική ιστοσελίδα και διαπίστωσα ότι αρμόδιοι από την Επαρχία της Manitoba θα επισκέπτονταν την Ελλάδα μετά από 4-5 ημέρες για να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με υποψηφίους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στον Καναδά, και συγκεκριμένα στη δική τους Επαρχία.

Συμπλήρωσα την αίτηση, επισύναψα το βιογραφικό μου και ήμουν έτοιμη να τα στείλω όταν διαπίστωσα ότι λόγω αυξημένης ζήτησης, οι υπεύθυνοι δεν δέχονταν άλλες αιτήσεις. Επικοινώνησα αμέσως με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας εκεί η οποία με προέτρεψε να τη στείλω ούτως η άλλως, ώστε να με έχουν υπ’ όψιν. Έτσι και έκανα. Άλλωστε, όπως προείπα, δεν είχα τίποτα να χάσω παρά τη μία ώρα που είχα ήδη αφιερώσει για τη συμπλήρωση του εντύπου. Θεώρησα λοιπόν ότι όλα τελείωσαν εκεί.

Ίσως από τις ελάχιστες φορές που δεν κοίταξα το e-mail μου ήταν εκείνη την Παρασκευή το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί όταν διάβασα τα μηνύματά μου διαπίστωσα με μεγάλο ενθουσιασμό ότι είχαν δεχθεί την αίτησή μου και μου απέστειλαν πρόσκληση για συνέντευξη. Καταλαβαίνετε πως αισθάνθηκα. Όλα ήταν προγραμματισμένα για την επόμενη Τρίτη το πρωί, σε κτίριο του ΟΑΕΔ στην Αθήνα.

Με αγωνία και ενθουσιασμό έφτασα στο κτίριο του ΟΑΕΔ κατά τις 8.30 το πρωί και βρήκα ήδη συγκεντρωμένους κάποιους «συμπάσχοντες». Η διαδικασία ξεκίνησε με μια παρουσία της Επαρχίας και της ζωής εκεί από έναν εκ των εκπροσώπων της Κυβέρνησής τους και κατόπιν μπήκαμε στη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Οι εκπρόσωποι ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και πρέπει να ομολογήσω ότι ξεκινώντας τη συνέντευξή μου μόνο άγχος και αγωνία δεν είχα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως στις σπουδές, το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (κάτι βέβαια που διαπιστώνουν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εφόσον αυτή πραγματοποιείται στα Αγγλικά), την εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση, την οικονομική δυνατότητα κάποιου να καλύψει τα πρώτα του έξοδα εκεί μέχρι να βρει δουλειά (ζητούν υποβολή βεβαίωσης τραπεζικού λογαριασμού με κατάθεση αντίστοιχη περίπου των 8,000 CA$), την πραγματική πρόθεση να μεταναστεύσει κάποιος σε ένα μέρος με κλίμα πολύ πιο δύσκολο από το δικό μας – ειδικά το χειμώνα γιατί το καλοκαίρι τους είναι πιο ζεστό από το δικό μας – και το κατά πόσο ο υποψήφιος έχει συγγενείς, φίλους ή όχι σε άλλες πόλεις του Καναδά. Καλό είναι να μην προτρέξετε να απαντήσετε «ναι».

Η κάθε Επαρχία, προκειμένου να προσελκύσει εργαζόμενους, ενδιαφέρεται να εξακριβώσει τη δέσμευση κάποιου να ζήσει εκεί και όχι να του δοθεί μόνιμη άδεια παραμονής και εργασίας και να αποφασίσει να μετοικήσει σε άλλη Επαρχία του Καναδά. Οπότε τους όποιους ξεχασμένους φίλους ή συγγενείς στον Καναδά, αφήστε τους να είναι ξεχασμένοι.

Αφού τελείωσαν οι συνεντεύξεις, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας που συνόδευαν την αποστολή. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Κοινότητας στην όλη διαδικασία. Γι’ αυτό και προτρέπουν τους υποψηφίους να τους συμπεριλαμβάνουν ως προτείνοντες για τη μετάβασή τους εκεί.

Μας ενημέρωσαν ότι το πρώτο στάδιο είχε ολοκληρωθεί. Το επόμενο στάδιο, περί τα μέσα Ιουλίου, είναι η απαντήσεις που αναμένουμε για το κατά πόσο πληρούμε τις προϋποθέσεις, βάση ενός συστήματος αξιολόγησης που χρησιμοποίησαν κατά τη συνέντευξη, να μας καλέσουν να συμπληρώσουμε τη σχετική αίτηση και να καταθέσουμε τα δικαιολογητικά μέσω του Internet. Γύρω στον Οκτώβριο, οι υποψήφιοι που έχουν επιλεγεί «Προτείνονται» (MPNP: Manitoba Province Nominee Program) πλέον από την Επαρχία της Manitoba προς την Κυβέρνηση του Καναδά να τους δοθεί Visa άδειας μόνιμης παραμονής και εργασίας. Κάτι που διαρκεί περίπου άλλους 6-8 μήνες.

Πέραν της παραπάνω διαδικασίας που περιέγραψα, μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να μπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.immigratemanitoba.ca και να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση. Εάν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις, τότε ενημερώνεται για τα περαιτέρω.

Εύχομαι όσοι από εσάς διαβάσατε αυτό το κείμενο και είχατε ή έχετε κάποιους ενδοιασμούς, να πάρετε την απόφαση. Όλα μια απόφαση είναι. Δεν είναι εύκολο. Πιστέψτε με κι εγώ δεν είμαι απροβλημάτιστη. Δύο πράγματα κυρίως με απασχολούν. Η απόσταση και οι -30 βαθμοί Κελσίου το χειμώνα. Αλλά ακόμη και αυτά θέμα συνήθειας είναι.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως την αναζήτησή σας σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στον Καναδά και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Μαρία Τ

HR Professional

7.2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: