Ενεργοί πολίτες τώρα!

29 Μαρ.

Όποιος μπορεί να επηρεάσει για ενα καλύτερο μέλλον και δεν το κάνει έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ας συμμετέχουμε στα κοινά όπου μπορεί ο καθένας μας. Γιατί όταν και όπου μπορώ να επηρεάσω μπορώ και να αλλάξω! Αν ο καθένας μας επηρεάσει έστω και κάτι μικρό και κάνουμε όλοι το ίδιο κάποια στιγμή μαγικά θα έρθει και η μεγάλη αλλαγή που επιθυμούμε όλοι. Μια νέα κοινωνία βασισμένη σε αξίες. Μια κοινωνία ενεργή με αξίες αλληλεγγύης, προσφοράς, δημιουργικότητας, συνεργιών.  

Εμείς οι Έλληνες σε λίγα μόνο πράγματα συμφωνούμε. Ένα από αυτά είναι ότι η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας είναι χαμηλότατου επιπέδου. Στο συμπέρασμα περί της ποιότητας των πολιτικών ανδρών και γυναικών καταλήγουν και οι ίδιοι οι πολιτικοί μας, θεωρώντας βέβαια τον εαυτό τους φωτεινή εξαίρεση του κανόνα (!).

Πώς όμως, φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ας αναλογιστούμε σε αυτό το σημείο ποιες ήσαν οι προτεραιότητες μας τα τελευταία 30 περίπου χρόνια.

Οι προτεραιότητες μας ήσαν αφού πάρουμε ένα καλό πτυχίο, και στην συνέχεια ένα μεταπτυχιακό, να αρχίσουμε την καριέρα μας είτε σαν στελέχη είτε σαν επιχειρηματίες σε θέσεις που έχουν προοπτικές. Μετά να ξεκινήσουμε και την οικογενειακή ζωή με μια/έναν  με παρόμοια πάνω κάτω χαρακτηριστικά και φιλοδοξίες. Πολύ σύντομα να επιδιώξουμε την πρώτη προαγωγή, αύξηση του μισθού, διεύρυνση του κοινωνικού μας κύκλου σε αναζήτηση πάντα και άλλων ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης. Απόκτηση πολύ σύντομα και δεύτερου αυτοκινήτου κατά προτίμηση jeep. Να έχουμε την ευχέρεια καλών (ακριβών) διακοπών καλοκαίρι και χειμώνα και  τριήμερων πολυτελών αποδράσεων. Τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, κλπ. Το γνωστό life style του Έλληνα μεσοαστού. Αυτές ήσαν και πιθανόν ακόμη και σήμερα να είναι οι προτεραιότητες μας.

Που καιρός μέσα σε όλα αυτά να ασχοληθούμε με τα κοινά. Η προσωπική κλίμακα των προτεραιοτήτων του καθενός μας δεν ήταν τόσο μεγάλη που να συμπεριλάβει και την ενασχόληση με τα κοινά. Αυτή η υποχρέωση μας θεωρούσαμε(-ουμε) ότι εξαντλείται στην ψήφιση κάποιου, κάθε 4 χρόνια ή νωρίτερα. Ποιος ήταν αυτός ο κάποιος  μας ενδιέφερε λίγο έως καθόλου. Περισσότερο μας ενδιέφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών, σαν happening παρά σαν ορόσημο στο κοινό μας μέλλον. Η πλειονότητα των ελλήνων αν και έχει γνώμη επί παντός επιστητού, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τα κοινά ή να αφιερώσει λίγο από τον προσωπικό του χρόνο για την κοινότητα (υπό την ευρεία έννοια). Ποιος από εμάς, πριν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει, είχε ασχοληθεί με την εξέλιξη του ελλείμματος ή σε ποιο ύψος έφτασε το χρέος.  Μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αρχίσει και μας απασχολούν αυτά τα θέματα και να τα θεωρούμε ως δείκτες που προδιαγράφουν το μέλλον μας και φωτογραφίζουν το παρόν μας. Από την μεταπολίτευση και μετά θεωρούμε δεδομένο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, έστω κι αν δεν κατανοούμε όλοι την σημασία της δημοκρατίας και τις υποχρεώσεις μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια θεωρούμε δεδομένη και την θέση μας στην Ευρώπη και το euro, πάλι χωρίς να κατανοούμε την σημασία αυτών και πάλι χωρίς να αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά πρέπει να μας χαρίζονται διότι είμαστε περιούσιος λαός και ως κληρονόμοι του αρχαίου πνεύματος πρέπει να μας συντηρούν οι άλλοι. Όλα αυτά τα ψέματα κατέπεσαν οι μάσκες έπεσαν και η πραγματικότητα είναι τραγική για όλους μας.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, μαγική λέξη κλειδί που δύσκολα ο «μεσοαστός» Έλληνας που ζει μέσα στον καθένα μας την αναγνωρίζει και την καταλαβαίνει.

Η πρώτη και η μέγιστη υποχρέωση μας είναι να ασχολούμεθα με τα κοινά. Εννοώ οτιδήποτε έχει να κάνει με την κοινωνία μας και τις δράσεις μας σαν κοινωνικά όντα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά μας , με την γειτονιά μας, με τον σύλλογο φίλων του…. Του δήμου μας. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν σημαίνει ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική δηλαδή θα θέσω υποψηφιότητα για βουλευτής.  Αν αυξηθεί δραστικά η ενασχόληση των ελλήνων με τα κοινά, τότε και οι επιλογές μας σε ότι αφορά τους εκπροσώπους μας στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα γίνουν καλύτερες διότι θα έχουμε περισσότερες γνώσεις για την κοινωνίας μας και τα κριτήρια επιλογής μας θα είναι αυστηρότερα. Επίσης κάποιοι από εμάς μπορεί να ανακαλύψουν ότι διαθέτουν τις ικανότητες και την θέληση να ασχοληθούν ακόμη περισσότερο με τα κοινά και να κινηθούν προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Υποχρέωση μας είναι να επιδιώξουμε να επηρεάσουμε τον κοινωνικό μας κύκλο προς την κατεύθυνση που ο καθένας από εμάς θεωρεί σωστή. Με λίγα λόγια δεν θα πρέπει πλέον αν αφήνουμε στους πλέον ανίκανους, τους πλέον ιδιοτελείς να ασχολούνται με τα κοινά να επηρεάζουν μάζες ανώριμων ψηφοφόρων και έτσι να επιπλέουν ως εκπρόσωποι όλων μας. Αυτή η τακτική μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα. Πόσες φορές χωρίς ντροπή είπαμε ότι «η πολιτική δεν είναι για τους σοβαρούς ανθρώπους», διότι θεωρούσαμε ότι ήταν πιο σοβαρό να ασχολούμεθα με τα προσωπικά μας θέματα. Ας αρχίσουμε με μικρές αλλαγές, όσο μπορούμε, εκεί που μπορούμε οι ίδιοι να επηρεάσουμε γιατί μόνο ότι μπορούμε να επηρεάσουμε μπορούμε να αλλάξουμε. Κι αν μπορτούμε να επηρεάσουμε έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη. Κι αν όλοι αλλάξουμε από κάτι μικρό, κάτι κοντινό τότε θα έρθει και η μεγαλύτερη αλλαγή που όλοι ποθούμε. Μια κοινωνία ενεργή με αξίες αλληλεγγύης, προσφοράς, δημιουργικότητας, συνεργιών.

Του Πρόδρομου Παπαβασιλείου,

Entrepreneurs’Consultant, Partner HRE (pap@hre.gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: