Τι πρέπει να κάνει ο/η πτυχιούχος υποψήφιος σήμερα!

30 Μάι.

Της Βαρβάρας Ασημακοπούλου 

Εξωστρέφεια και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στη ζωή!

Κι ενώ η ανεργία στην Ελλάδα αυξάνεται αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, η διεθνής συγκυρία  παρασύρει πολλά κράτη και οδηγεί σε ύφεση πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα όμως υπάρχουν τομείς με άλλη δυναμική και προοπτική.

Η τεχνολογία, η πληροφορία, η μετάδοση της πληροφορίας, η γνώση αναπτύσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό έχει να κάνει με τα θετικά της παγκοσμιοποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μόρφωση και γενικότερα οι γνώσεις να γίνονται ευκολότερα προσβάσιμες. Επιπλέον όλο και περισσότερο επιθυμητές ως μέσο καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Έτσι οι νέοι μας σήμερα με την προσδοκία της καλύτερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα προσόντα σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα είτε ανταποκρίνονται στις βαθύτερες επιθυμίες τους είτε όχι. Το αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι ότι το επίπεδο του εργασιακού δυναμικού βελτιώνεται συνεχώς όσον αφορά στις γνώσεις και στην πληροφόρηση και συνεπώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων εντείνεται. Σήμερα όμως όχι μόνο εντείνεται αλλά και επεκτείνεται αφού οι νέοι μας ανταγωνίζονται μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας.

Οι υποψήφιοι πλέον διαθέτουν όλο και περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα και όλο και καλύτερες και περισσότερες επαγγελματικές δεξιότητες.

Σε αυτή την πληθώρα όμως των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων, τι μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα και ανταγωνιστικό στοιχείο που θα ξεχωρίσει αυτούς που έχουν επαγγελματικό διέξοδο από τους υπόλοιπους;

Η απάντηση βρίσκεται στην συμπεριφορά! Στην προσωπικότητα και το κίνητρο!!!!!!

H καλύτερη συμβουλή λοιπόν για το νέο υποψήφιο που επιθυμεί να δρασκελίσει την πόρτα της αγοράς εργασίας, είναι να εξασκήσει την εξωστρέφειά του, την προσαρμοστικότητά του, την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες επικοινωνίας του ώστε να κατορθώσει να προβάλλει τα δυνατά του σημεία και να πείσει για την πρόθεσή του να διεκδικήσει επάξια όποια θέση ανταποκρίνεται καλύερα στο προφίλ και τις προσδοκίες του.

Εν κατακλείδι το παιγνίδι θα κριθεί όχι μόνο στα τυπικά προσόντα, τα πτυχία κλπ αλλά τα ουσιαστικά που είναι η συμπεριφορά δηλαδή, η προσωπικότητα, το κίνητρο και η εξωστρέφεια.  

Οι υποψήφιοι που θα ξεπεράσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια της εποχής τους είτε είναι γυναίκες είτε άντρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία που οι ίδιοι θα επιλέξουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό χωρίς να παρασυρθούν σε τυχαίες μη αρεστές εναλλακτικές.

Κι ένα παραπάνω στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή Ελλάδα από την Ελλάδα του παρελθόντος όσον αφορά στην εξωστρέφεια. Οι υποψήφιοι που το επιθυμούν να  ανοίξουν τα φτερά τους για άλλες αγορές πέραν της ελληνικής μπορούν στο μέλλον να ανοίξουν επαγγελματικές ευκαιρίες και συνέργειες με άλλους νέους εξίσου ικανούς που έχουν προτιμήσει να παλέψουν στην ελληνική αγορά και να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες που κρύβει κάθε κρίση. Έτσι εκτός από το ότι θα αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, που είναι χρέος κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας, θα αναπτύξουν νέους επαγγελματικούς δεσμούς με την Ελλάδα για να της δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης με σύγχρονες και διαφορετικές διεξόδους.

Όσοι νέοι επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ξεπεράσουν παλιές τακτικές του παρελθόντος, να ανοίξουν τα μάτια τους, το μυαλό και την ψυχή τους για εναλλακτικές διαφορετικές δράσεις είτε σε εξαρτημένη εργασία είτε  σε επιχειρηματικότητα. Τουρισμός, μοντέρνες καλλιέργειες, παραγωγή, σύγχρονες τεχνολογίες, διαδικτυακό εμπόριο και υπηρεσίες, και άλλα.

Συνέργειες και εναλλακτικές δράσεις!

Οι νέοι μας πρέπει να πατήσουν πάνω στα χνάρια των παλαιοτέρων τόσο γερά ώστε να τα σβήσουν!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: