Συλλογική αυτοργάνωση με τον άνθρωπο επίκεντρο- εναλλακτικές γειτονιές!

16 Μάι.

Της Μαρίας Γκριζιώτη,

Η οικονομική κρίση και η συλλογική αντίδραση. Σκέψεις και δράσεις του κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην Ελλάδα του 2012 όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, όλο και πιο έντονα στη ζωή μας στην δουλειά μας (όσο τυχεροί έχουν ακόμα)στην οικογένεια μας στην γειτονιά μας, στο κοινωνικό περίγυρο.

Η Ελληνική κοινωνία πάνω σ΄αυτήν ακριβώς την κατάσταση, αντέδρασε αναπτύσσοντας συλλογικότητες γειτονιών κυρίως του μέσω λαϊκών συνελεύσεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα των μελών τους, με καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις. Ένας κοινωνικός αυτοματισμός αυθόρμητος που προτάσσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων την άμεση δημοκρατία και προπάντων την πρακτική αντιμετώπιση της κρίσης σε συλλογικό επίπεδο.

Στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα η αγορά προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς έχει βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από όλα τα κοινωνικά στρώματα και έχει αποδειχτεί καίρια λύση για την μείωση των τιμών των προϊόντων. Μια δράση , λύση που οργανώθηκε, συζητήθηκε και αποφασίστηκε από ανθρώπους που αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους σε συλλογικό επίπεδο και όχι να υπομείνουν μοιρολατρικά την κρίση. Επίσης μια άλλη σημαντική κοινωνική αντίδραση που αρχίζει να δημιουργείται είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία των συλλογικοτήτων όπου τα προϊόντα ανταλλάσσονται με υπηρεσίες ή άλλα αγαθά.

Μια άμεση εφαρμογή της ανταλλακτικής οικονομίας όπου οι άνθρωποι εξυπηρετούν τις ανάγκες τους χωρίς καθόλου χρήματα. Επίσης έχουν εμφανιστεί και τα κοινωνικά καφενεία και χώροι κοινωνικής αυτομόρφωσης όπου πάλι με τη μέθοδο της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών οι άνθρωποι διασκεδάζουν μορφώνονται και αλληλεπιδρούν ψυχικά ο ένας στον άλλο δίνοντας καίρια απάντηση στην κρίση. Τα κοινωνικά ιατρεία επίσης που δημιούργησαν συλλογικότητες ιατρών αρχίζουν να εμφανίζονται δίνοντας πραγματική υπόσταση στον όρκο του Ιπποκράτη.

Όλες αυτές οι δράσεις είναι δράσεις συλλογικοτήτων χωρίς κανέναν επίσημο φορέα στο παρασκήνιο.

Δείχνουν τον δρόμο για την κοινωνική αλληλοβοήθεια που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας χωρίς να περιμένουμε από το ήδη χρεοκοπημένο και ανοργάνωτο ελληνικό κράτος να συγκινηθεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: