employability vs outplacement

20 Απρ.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 8.4.12 στη σελίδα της Χριστίνας Δαμουλιάνου  σε ειδικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου.Του Πρόδρομου Παπαβασιλείου, pap@hre.gr

Επαναδημοσίευση μέρους αυτού.

……Στην Ελλάδα το Outplacement χρησιμοποιείτο το 1999 από το 5% των επιχειρήσεων και το 2011 από το 13%. Κατά την άποψη μου πολύ μικρή αποδοχή μέσα σε 12 χρόνια, αν την συγκρίνει κανείς με την αποδοχή που έτυχε η υπηρεσία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ….. Θα πρέπει το outplacement να έχει πραγματικά πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Επιτυχία θεωρείται η εύρεση εργασίας από το στέλεχος που έχει απολυθεί. Εργασίας όμως ανάλογης των προσόντων του και των προσδοκιών του, και όχι μια λύση ανάγκης. Στην σημερινή αγορά εργασίας στην Ελλάδα θεωρώ ότι μόνο λύσεις ανάγκης υπάρχουν. Ας μη μας διαφεύγει ότι το outplacement άνθισε στις ΗΠΑ σε εποχή ισχυρής ανάπτυξης. ……Μια σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του outplacement είναι η συνεργασία του άνεργου στελέχους και η ετοιμότητα του να επανασχεδιάσει την καριέρα του προς νέες κατευθύνσεις. Πόσο συχνά αυτές οι δυο προϋποθέσεις συντρέχουν για τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα;

…για πολλά χρόνια, στην εποχή πριν την κρίση, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και κυρίως οι ελληνικές, καλλιεργούσαν στα στελέχη τους νοοτροπία μακράς συνεργασίας. Τα στοιχεία της αφοσίωσης και της  μακροχρόνιας παραμονής σε μια επιχείρηση ήταν ισχυρά θετικά στοιχεία στο βιογραφικό ενός στελέχους. Οι συχνές μετακινήσεις από επιχείρηση σε επιχείρηση αποτελούσαν πεδίο διερεύνησης στις συνεντεύξεις επιλογής στελεχών Οι επιχειρήσεις έδιναν κίνητρα παραμονής στην επιχείρηση, εάν ήταν δυνατόν εφ΄ όρου ζωής. Οι προαγωγές στις επιχειρήσεις μοιράζονταν μεταξύ των στελεχών που θα παρέμεναν στην επιχείρηση για πολλά χρόνια. Τους υψηλούς μισθούς απολάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά όσοι είχαν «ιστορία» στην επιχείρηση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της απασχόληση των στελεχών έκτισαν με τα χρόνια την νοοτροπία της μακράς παραμονής, της σιγουριάς και του κτισίματος της καριέρας μέσα σε μια – δύο το πολύ επιχειρήσεις. Σημειώνω ότι υπήρχαν εξαιρέσεις που όμως θεωρώ απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Στην σημερινή συγκυρία, βέβαια, όλα αυτά έχουν ανατραπεί. Έχουν πάψει να ισχύουν. Όσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν ακόμη να σχεδιάζουν το μέλλον τους, απολύουν υψηλόβαθμα στελέχη με πολλά χρόνια παραμονής στην επιχείρηση και υψηλές αποδοχές και προσλαμβάνουν νέους με πολύ χαμηλότερους μισθούς, για να μειώσουν το κόστος τους. Όσες επιχειρήσεις δεν είναι βέβαιες για το μέλλον τους κάνουν απολύσεις και φυσικά αρχίζουν από τους υψηλόμισθους διότι το οικονομικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο και η επίδραση στο κλίμα εργασίας μικρότερη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τόσο αντίξοες συνθήκες, από την πλευρά των στελεχών που απολύονται αλλά και των επιχειρήσεων που ασφυκτιούν οικονομικά πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει το outplacement; Την στιγμή μάλιστα, που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το outplacement είναι μια υπηρεσία με αποδέκτες τα υψηλόβαθμα στελέχη. Θα μπορούσε η απόδοση της υπηρεσίας του outplacement να ήταν καλύτερη αν την εποχή της ανάπτυξης της οικονομίας, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν εφαρμόσει για τα στελέχη τους προγράμματα βελτίωσης της απασχολησιμότητας  τους (employability)

Δυστυχώς φαίνεται ότι στην χώρα μας δύσκολα θα γίνει αντιληπτό ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα δύσκολα προβλήματα είναι η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια. Αντί του outplacement των υψηλόβαθμων – υψηλόμισθων στελεχών θα πρότεινα την ανάθεση σε αυτά ειδικών καθηκόντων που έχουν να κάνουν με την επιβίωση της επιχείρησης και την ανάπτυξη της, εντός και εκτός Ελλάδος με αποδοχές συνδεδεμένες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με τα αποτελέσματα της ειδικής αποστολής τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: