Τα στελέχη σήμερα χρειάζονται εμψύχωση και ενδυνάμωση

19 Απρ.

Τι κάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις για να επιπλεύσουν και να λειτουργήσουν αποδοτικότερα από τους ανταγωνιστές τους  όταν η αγορά βρίσκεται σε ύφεση και το ηθικό των ανθρώπων τους είναι …επίσης σε ύφεση;

Μείωση κόστους, μείωση δαπανών και εξόδων, μείωση δραστηριότητας, μείωση προσωπικού είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις. Όπως τα μέτρα που παίρνει το ελληνικό κράτος. Όμως όλοι το παραδέχονται ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αναπτυξιακά, δεν ενεργοποιούν την αγορά, είναι μόνο ταμειακά και κανείς δεν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσουν το μέλλον μας  ούτε σαν έθνος αλλά και ούτε σαν κοινωνία με την ευρύτερη έννοια.

Πολλοί ειδικοί ανά τον κόσμο ακαδημαϊκοί, οικονομικοί αναλυτές, πολιτικοί, ή άλλοι έχοντες την …εξουσία του λόγου, προτείνουν και κατασκευάζουν διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή θρίλερ, όπου σε όλη αυτή τη δραματουργική υστερία λείπει η κοινωνική διάσταση λείπει το κοινωνικό …σενάριο.

Στο σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας που επηρεάζει τους πάντες σε όλο τον κόσμο και μάλιστα χωρίς ακόμη να έχει διαφανεί η ξεκάθαρη οδός εξόδου από αυτό, η αυτοπεποίθηση μειώνεται και η «παραίτηση» από δράσεις, πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο ή για την επίτευξη νέων στόχων, γίνεται κανόνας συμπεριφοράς. Όλοι προσέχουν το ταμείο που είναι μείον.

Ο μοναδικός τρόπος να αρχίσει η αναστροφή του κλίματος αυτού είναι η μείωση της αβεβαιότητας τουλάχιστον στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των διαστάσεων της κάθε επιχείρησης. Είναι προφανές ότι ο διορατικός διευθυντής ή επιχειρηματίας το έχει ήδη κάνει και έχει σχεδιάσει τις επόμενες στρατηγικές του κινήσεις κι έχει πάρει μέρος των αποφάσεων του. Επιπλέον παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο εξωτερικό περιβάλλον και συμπληρώνει την αμυντική φαρέτρα του με επί πλέον ιδέες και δράσεις.  

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι συναισθήματα που πηγάζοντας από το εξωτερικό περιβάλλον επηρεάζουν όλους άρα και τα στελέχη της επιχείρησης.  Για να αρχίσει μια διαδικασία μείωσης της αβεβαιότητας και της αστάθειας που αισθάνονται, θα πρέπει στον οργανισμό που εργάζονται και από τον οποίο αποκομίζουν τα προς το ζην, να έχουν ή να αναπτύξουν κάποια συμμετοχή σε ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση και τους ίδιους. Η διαδικασία αυτή θα τους εμφυσήσει το συναίσθημα ότι δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια αλλά δρουν και εν μέρει παίρνουν την τύχη στα χέρια τους.

Η εποχή που βιώνουμε είναι πολύ δύσκολη σε όλα τα επίπεδα. Σε όποιο χώρο και να βρισκόμαστε, σε όποιον οικονομικό κλάδο και αν επιχειρούμε, οι καθημερινές δυσκολίες μας λυγίζουν, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μας πνίγει και οι πιο αισιόδοξοι συνάνθρωποι μας  έχουν …κλείσει το κινητό ή απαντούν επιλεκτικά ανάλογα με τη δύναμη που τους έχει μείνει κάθε φορά!

Είμαστε λίγο πριν γονατίσουμε σαν έθνος, σαν επιχειρήσεις, σαν λαός.

Τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε αυτά που χάθηκαν ή αυτά που μένουν να χαθούν; Όχι ο λαός μας έχει άλλη ιστορία, έχει άλλη παράδοση. Του αγωνιστή. Πρέπει να βρούμε τις εναλλακτικές, την άλλη πλευρά του φράχτη, το διαφορετικό που πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο και από τον όποιο κατήφορο.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Εμπιστευθείτε το ελληνικό μυαλό, όχι της πονηριάς και του ωφελιμισμού ή της επιβίωσης σε βάρος του άλλου, αλλά της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, του διαφορετικού τρόπου σκέψης και της τόλμης.  Ας μη φοβηθούμε να αφήσουμε αυτά που γνωρίσαμε τόσο καιρό και με τα οποία νοιώθουμε ασφάλεια. Η ασφάλεια συχνά είναι τροχοπέδη, είναι σιδερένια μπάλα στο πόδι μας που δεν μας αφήνει να λοξοδρομήσουμε. Τόλμη σε συνδυασμό με τα γερά θεμέλια της ηθικής και της δικαιοσύνης που πρέπει να αποτελέσουν τις αξίες μας σε όλα τα επόμενα βήματά μας. Έχουμε κι άλλο λόγο; Βεβαίως! Τους νέους μας που μας παρακολουθούν από την τρυφερή τους ηλικία και μας αντιγράφουν. Ας μη δημιουργήσουμε άλλους κλώνους της πρόσκαιρης απόλαυσης, του εύκολου χρήματος, της τεμπελιάς και της ματαιοδοξίας. Και θέλω να πιστεύω ότι προλαβαίνουμε λίγο πριν ….το κύμα της μεγάλης φυγής. Νέο μεταναστευτικό κύμα απειλεί την πατρίδα μας σε μέγεθος ίδιο με εκείνο της δεκαετίας του 1950. Όμως υπάρχει μια τραγική διαφορά. Το κύμα αυτό θα αποτελείται από νέους με υψηλή εκπαίδευση σε συνδυασμό με ικανότητες και φιλοδοξίες. Ότι χειρότερο για μια Ελλάδα που αργοπεθαίνει, να της φύγει ο κορμός και το μυαλό!

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τι θα κάνουμε εμείς; Θα συνεχίσουμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, τους πολιτικούς ή όσους νομίζουμε ότι κατέχουν κάποια μορφή εξουσίας; Όχι! Ο καθένας μας έχει εξουσία! Την εξουσία που πηγάζει από το δίκαιο και από το χρέος που έχουμε όλοι μας ως πολίτες αυτής της ζηλευτής κατά τα άλλα χώρας. Ο καθένας μας πρέπει να αναρωτηθεί τι μπορεί να κάνει μόνος του και σιγά σιγά μαζί με ότι υγιές κύτταρο μπορεί να επηρεάσει, να συμπαρασύρει ή να αναπτύξει δίπλα του (φίλοι, συνεργάτες, οικογένεια). Είναι αλήθεια ότι οι διοικούντες σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωμένοι να προσεγγίσουν το πρόβλημα με τα οικονομικά στοιχεία, την στατιστική, την ιστορία, την προβολή στο μέλλον. Με όλα αυτά η εικόνα είναι δραματική δεν δικαιολογεί καμία μα καμία αισιοδοξία. Το ταμείο όχι μόνο είναι μείον, είναι υπό το μηδέν.  Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως η επιχείρηση δεν είναι μόνο το ταμείο. Μέσα από αυτήν την οπτική, την εκτός του ταμείου, μπορούμε να δράσουμε και να δουλέψουμε , σκληρά, στην σημερινή πολύ δύσκολη πραγματικότητα.

Ποιοι βάλλονται σήμερα; Πολλοί! Μεταξύ όλων αυτών όμως οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι βάλλονται με τέτοιο τρόπο και βαθμό, που έχουν δημιουργηθεί εκτός από απογοήτευση και ποικίλα συναισθήματα, πεδία αντιπαλότητας μέχρι και  εχθρότητας.

Η αποστολή των συμβούλων και των επαγγελματιών της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις σημερινές συνθήκες είναι να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο και δυνατό σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις και κάθε εργαζόμενο, να δημιουργήσουν ευκαιρίες, να εμψυχώσουν και να ενδυναμώσουν στελέχη και επιχειρήσεις τώρα που το έχουν ανάγκη να ξεπεράσουν τα όριά τους και να συνεισφέρουν στη σωτηρία τους. Πάνω απ’ όλα μπορούν να βοηθήσουν με σύγχρονα εργαλεία και συστήματα Διαχείρισης και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την ευελιξία και την καλύτερη προσέγγιση του πελάτη. Του πελάτη που σήμερα περισσότερο από ποτέ  θα προτιμήσει εκείνες τις επιχειρήσεις που σέβονται την ανθρώπινη αξία και το αποδεικνύουν έμπρακτα. Για να περάσουμε σε έργα και όχι μόνο σε λόγια για το πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και κάθε κρίσης.

Λέγαμε πρίν 1-2 χρόνια, τότε που ήταν η αγορά και οι κανόνες της ο ισχυρός ρυθμιστής των πάντων ότι, Κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου έχει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αντιγραφεί. Πολλοί το πιστεύαμε πολλοί όμως όχι διότι πιο πολύ από όλα  πίστευαν την αγορά και τους κανόνες της. Την θεωρούσαν απόλυτο κυρίαρχο.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όλο και περισσότερο υιοθετούμε ρυθμίσεις της αγοράς. Έχουμε δεχθεί, επώδυνα είναι αλήθεια, ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε απόλυτα τους κανόνες της αγοράς. Αυτό επομένως που πολλοί το λέγαμε και το πιστεύαμε σήμερα το επαναλαμβάνουμε με δυνατότερη φωνή, και σίγουρα πολύ λιγότεροι, σήμερα θα διαφωνήσουν, Κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου έχει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αντιγραφεί.

Τους ανθρώπους της, τους συνεργάτες της. Από τους ανθρώπους αυτούς εξαρτάται η εικόνα της, η αφοσίωση της πελατείας της, η ποιότητα των προϊόντων της ή των υπηρεσιών της, η οικονομική της αυτοτέλεια ή ευρωστία. Το μέλλον κάθε επιχείρησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα του ιδρυτή της. Η παραπάνω ανθρώπινη συμμετοχή είναι αυτή που δίνει την υπεραξία, την παραπάνω δουλειά και την εξασφάλιση της επιτυχημένης συνέχειας. Για αυτό πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη να δημιουργηθεί ξανά το πρόσφορο έδαφος που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες αλλά και να προλάβει το μέλλον γιατί η ανάπτυξη κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα έρθει και αν μας βρει γυμνούς θα μας προσπεράσει.

Το παρακάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΚΕΡΔΟΣ 28.7.2010

Των Βαρβάρας Χ. Ασημακοπούλου και Πρόδρομου Παπαβασιλείου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: